top of page
Alba om Alma.png
Aron Alma.png
sara om alma.png
Mario och anne - marie om alma.png

"Manusförfattare är ett mångfacetterat och komplext yrke som sträcker sig in i flera andra yrkeskategorier. Det är visionärt, visuellt och samtidigt ett konkret skrivande. Ett nötande. Ett knäckande av problem.

Man bygger en värld men också en berättelse. För mig har Alma manusutbildning varit avgörande i att hitta min plats i yrkeslivet, och mina styrkor som manusförfattare. En viktig aspekt för min del är att intagningen är så diversifierad som den är. Vi pratar idag om att stimulera människor till yrkesomställning mitt i livet, och det faktum att vi studenter är i olika åldrar, och från olika bakgrunder, har varit något av det allra bästa med utbildningen, och ger den en dynamik som jag tror är ovanlig på de konstnärliga institutionerna.

 

Alma är också en viktig kontaktyta för många av oss. Vi skapar band och relationer som stärker oss i yrkeslivet, en kreativ familj. Manusförfattare kan vara rätt ensamt stundtals, och det är viktigt att det finns ett samarbete och stöttning inom kåren. Yrket genomgår något av en transformation just nu, eftersom mycket av det som produceras gör det i längre format för tv, blir manusförfattaren allt viktigare, och vi får större möjligheter till konstnärlig makt över våra idéer. Att kunna presentera en vision och leda en konstnärlig process är egenskaper som idag efterfrågas i allt större utsträckning, vilket är saker vi också fått möjlighet att öva på under utbildningen. Att gå Alma har varit något av det mest givande jag har gjort, och jag hade aldrig befunnit mig på den här platsen yrkesmässigt utan att ha genomgått utbildningen. Sara Broos som konstnärlig ledare, och Petra Revenue som huvudlärare levererar hög kvalitet, och samtidigt en personlig kontakt och dialog med alla studenter."

Sara Rumar, 2023

"För mig har Almamanus varit en gamechanger. Jag har skrivit tidigare. Men just manus till tv och film har jag skrivit lite på måfå. Inte haft verktygen och självförtroendet. På Alma har jag fått, i en väldigt kreativ och tillåtande miljö, ta del av en undervisning som går ut på att hitta sin egen röst samtidigt som man lär sig det tekniska kring byggandet av historier. Jag går ut Alma med ett knippe historier i bakfickan och en låda full med verktyg. Tack, Sara och Petra, för något av den mest roliga och inspirerande tid jag någonsin haft."

 

Kalle Westerdahl , student 2021-2022

"Jag kommer från journalistiken och har en bakgrund inom radion och visste helt ärligt inte om jag kunde skriva fiktion för ett bildmedium över huvud taget. Men på Alma har jag fått nycklar och verktyg som, om jag använder dem rätt, kan göra en framtid som manusförfattare möjlig. Jag har lärt mig så mycket! Om kreativa processer, dramaturgi, hur man pitchar och når ut med sin idé och inte minst vikten av att skriva, skriva, skriva. Som en av våra många prominenta föreläsare sa: "om jag går upp varje morgon och skriver ett par timmar så kommer det till slut ut något som är bra". Sånt kan vara väldigt skönt att få höra när prestationsångesten hovrar över ens huvud. För mig har utbildningen avmystifierats skrivandet samtidigt som min fantasi har vidgats och tagit mig till världar jag inte hade en aning om att jag hade i mig. Utbildningen och alla de möten med lärare, klasskamrater och filmskapare har dessutom presenterat en bransch som jag visste väldigt lite om innan jag började. Det är som att komma till ett generöst uppdukat smörgåsbord av kontakter och inspiration. Rekommenderas varmt!"

Karin Andersson, 2023

bottom of page