Manusförfattare
300 YH poäng
300 YH poäng
​
​Manusförfattare
Yrkeshögskoleutbildning - Distans - Helfart
​​
​
​
​
​
​​
Målet med utbildningen är att förbereda studenterna på att arbeta professionellt som manusförfattare främst inom film- och tv - drama. Efter avslutad utbildning kan studenterna arbeta som manusförfattare, dramaturger, eller i andra kreativa roller som t.ex. redaktör inom främst film- och TV-produktion. Utbildningen erbjuder även nätverksmöjligheter för att knyta kontakter inom branschen och innefattar en tolv veckor lång praktikperiod LIA (lärande i arbete).
​​
Upplägg
​
Utbildningen bedrivs på heltid, delvis på distans med veckolånga närträffar i Sunne, Göteborg och Stockholm. Upplägget är processinriktat och efterliknar de metoder och arbetssätt som tillämpas i branschen. Upplägget innefattar webbaserade föreläsningar, onlineworkshops, grupparbeten, individuell handledning, feedbacksessioner i grupp, seminarier, studiebesök, pitchträning och LIA (lärande i arbete).
​
Studenterna utvecklar manus för långfilm och en pilotepisod samt bibel för tv - serie. Detta arbete sker under handledning och ger studenten möjlighet att visa sina kunskaper i praktiken.
​
Under utbildningen presenteras en rad olika förhållningssätt och metoder. Ett centralt moment i utbildningen är manusstruktur och dramaturgi, karaktärsutveckling, genrer och format, dialog
scener samt format och tekniska krav.
En viktig del av utbildningen är att förstå de olika genrerna (drama, komedi, thriller, etc.) Deltagarna lär sig anpassa sitt skrivande till olika medier och publik, samt att utveckla sina idéer för olika plattformar.
​​
Arbetsmetoder och kreativa processer
Utbildningen innefattar verktyg för att hantera den kreativa processen, från att utveckla en ursprunglig idé till att skriva ett färdigt manus samt hur man arbetar med feedback.
Samarbete och branschförståelse
Eftersom manusförfattare ofta arbetar tillsammans med regissörer, producenter och andra kreatörer, lär sig studenterna även om samarbetet i en produktion. Kursen tar också upp branschens arbetsvillkor, fackliga rättigheter, avtal och hur man pitchar sina idéer till producenter.
​​​​
Lärare & föreläsare
​
På utbildningen undervisar lärare med erfarenhet av yrkeslivet; manusförfattare, regissörer och producenter.
Utbildningsanordnaren bjuder även in internationella gästlärare och samarrangerar återkommande öppna föreläsningar och events i samarbete med andra utbildningsanordnare, produktionsbolag och organisationer.
​​
​
LIA (Lärande i Arbete)
​
Under utbildningen ingår 12 veckors LIA
(Lärande i Arbete). ​Kursen ska lägga en grund för utveckling i arbetslivet och förtrogenhet med ett eller flera yrkesområden inom film eller andra former av rörlig bild. Utifrån ett valt yrkesmoment eller yrkesområde ska den studerande fördjupa sina praktiska och teoretiska kunskaper i nära samarbete med branschen. De studerande får en god inblick i yrkesrollen och värdefulla kontakter i branschen.
​
Utbildningsanordnaren har ett nära samarbete med arbetslivet och branschen som genom bidrar till att utveckla utbildningen och medverkar aktivt i genomförandet.
Efter utbildningen
​
Efter genomgången utbildning ska de studerande kunna arbeta som manusförfattare inom film och tv - drama. Utveckla manusidéer självständigt och i samarbete med andra. Genomföra analyser av egna och andras manuskript. Redogöra för vilka lagar, rättigheter och avtal som reglerar manusförfattarens verksamhet. Pitchteknik.
​
Ansökan
​
Sista ansökningsdatum Fredag 14.3 klockan 16.00.
Skicka gärna in ansökan i god tid. ​​​​​​​
Utbildningens namn: Manusförfattare
Start: 12 Augusti 2025
Deadline för ansökan: 14.3.2025 kl. 16.00
YH - poäng: 300 (5 poäng per vecka)
Längd: 3 terminer
Studietider: 2025-08-11 - 2026-12-18
Studietakt: Heltid
Studieform: Distans med fem
veckolånga närträffar.
Antal platser: 18
Studietider och poäng:
Höstterminen 2025
2025-08-11 - 2025-12-12
90 YH - poäng​
Vårterminen 2026
2026-01-05 - 2026-06-12
115 YH - poäng
Höstterminen 2026
2026-08-10 - 2026-12-18
95 YH - poäng
Tider för närträffar:
Slutet av augusti 2025 Sunne
Mitten av oktober 2025 Stockholm
Slutet av januari 2026 Göteborg
Mitten av april 2026 Stockholm
Mitten av september 2026 Stockholm
Kurser:
Manusskrivande och Dramaturgi 95p
Manus för Dramaserie 90p
LIA - lärande i arbete 60p
Filmiska Processer 50p
Avtal och Rättigheter 10 p