top of page
Studerande Manusförfattare 2021/2022
Malin Barr.jpg

MALIN BARR

Född och uppvuxen i Stockholm.

Utbildad skådespelare vid Laine Theatre Arts i London och verksam i USA inom teater och film de senaste 7 åren. Vidareutbildad i Sverige som manusförfattande för film vid Linneuniversitetet.

 

Mitt intresse för att skriva väcktes av en längtan av att fylla ett mellanrum för ämnen som jag kände saknades och att kunna skapa komplexa och engagerade kvinnliga karaktärer. Med en prisbelönt kortfilm “Hedda Needs Help” bak i nacken och ett par projekt i utvecklingsfasen ser jag verkligen fram emot att ta nästa steg som manusförfattare på Alma och fördjupa min kunskap och utveckla min första långfilm.

Jag dras framförallt till att utforska mänskliga beteenden och rädslor och hur vi förhåller oss till varandra med teman kring medmänsklighet, främlingsfientlighet, familj och klass. Jag vill skapa förståelse och empati och bryta fördomar, valda sanningar och projicerade rädslor samt uppmuntra människor att se likheter istället för skillnader.

Jag tar ofta inspiration från verkliga händelser och iakttagelser och använder mig gärna av flera olika språk i mitt skrivande. Realism och vardagshjältar framför Sci-Fi och superhjältar. Allt som ofta med en gnutta humor!

malin.bar@gmail.com

Foto: Mattias Lindbäck

Katja Wik

KATJA WIK 

Född 1987. Regissör och manusförfattare, har en Konstnärlig masterexamen i film från utbildning vid Akademin Valand.  Långfilmsdebuterade med filmen Exfrun och driver idag Kjellson &Wik AB tillsammans med producent Marie Kjellson. När jag skriver har jag svårt att hitta på en historia utan jag vill verkligen hitta den innersta kärnan, det som existerar och som ligger mig nära. Det är en grundpelare i mitt arbete att beröra och ta fram smärta, igenkänning och humor.

Foto: Felix Gerlach

Daniel _ S .jpg

DANIEL SALZBERGER

Daniel Salzberger, född 1989. Jag har en konstnärlig kandidatexamen från Stockholms Dramatiska Högskola där jag läste idé och projektutveckling för film och tv (Tv-producent). För närvarande hoppar jag omkring som frilansande filmarbetare, med betoning på hoppar.

Under min utbildning insåg jag att det jag verkligen vill göra och det jag på riktigt brinner för är berättandet, att skriva manus. Jag utgår oftast från personliga erfarenheter i det jag skriver.

För mig går skrivandet hand i hand med att förstå mig själv och min omvärld.

Jag skriver rått och ärligt med mycket tragikomiska inslag. Mitt mål med utbildningen på Alma är att få vägledning och hjälp av mina kurskamrater och lärare att utvecklas vidare som manusförfattare.

Jag skriver bland annat om teman som behandlar skam, missbruk, familj,

vänskap, klass och identitetssökande.

 

Kontakta mig på: daniel.salzberger@gmail.com

 

Michael Rendell

MICHAEL RENDELL

Född i Malmö, 1987, och uppvuxen i ett tvåspråkigt hem. Som barn var Michael “dialektalt schizofren” - pratade grov skånska med kompisarna och bröt på polska med familjen. Han kände sig som en hemlig agent, med skarp observationsförmåga och medfödd talang till att imitera andra. Som trettonåring gjorde han sin kortfilmsdebut med “The Schmuck” - en parodi på “The Rock”. Trots kassaflopp var detta början på en livslång yrkesmässig romans.

 

Efter filmstudier vid Arts University Bournemouth flyttade Michael till Stockholm och fick sin start i allmänhetens tjänst. Han arbetade och medverkade i flera dokumentärserier för SVT och var medskapare till “Folkets Främsta Företrädare”, en webbexklusiv satirserie för SVT Humor.

 

Under det senaste decenniet har han skrivit, regisserat och klippt otaliga reklamfilmer, sketcher och kortfilmer. Hans novellfilm “Indrivaren” fick bland annat ett hedersomnämnande på Stockholms Filmfestival och tävlade på filmfestivaler runt om i Europa och USA.

 

Michael är även utbildad inom sketch- och improvisationskomedi. Han har uppträtt på Upright Citizens Brigade i Los Angeles och Presens Impro i Stockholm, och inspireras av filmskapare som tillämpar improvisation i deras arbete och skrivprocess.

 

Hans berättande drivs framförallt av teman av existentiell och antropologisk karaktär, med en tonalitet på gränsen mellan drama och komedi. Han fascineras av människans komplexa natur och beteenden och hennes hopplösa jakt på att finna mening i det stora och det lilla. Vanliga människor som slungas in i situationer de inte kan hantera, som famlar genom en serie av misslyckanden tills deras desperata agerande slår tillbaka.

 

Förutom att skriva presentationer i tredje person balanserar Michael frilansarbetet med att utveckla större skrivprojekt - egna såväl som på uppdrag av andra. Hans mål är att verka som skrivande regissör, med fokus på långfilm och tv-serier för en internationell publik.

 

För övrigt anser hans mamma att det inte är för sent att påbörja läkarstudier.

 

michaelrendell.com

Foto: Michaels pappa

Meron Manghasa.png

MERON MANGASHA


Född 1983 i Stockholm.

Verksam som poet sedan 2011. Har även en bakgrund inom kommunikationsbranschen. Någonting som jag tycker är intressant är diasporans relation till ursprunget och arvet, kopplat till det man ärvt av det stora och lilla samhället i Sverige. 

Kalle bild.jpg

KALLE WESTERDAHL

Hej, jag heter Kalle Westerdahl, född 1966, och har jobbat som frilansande skådespelare sen 1992, då jag gick ut Scenskolan i Stockholm

Jag har alltid tyckt om att berätta historier för mina vänner och från scenen.  Nu efter alla år så har jag insett att kärnan hos mig är själva berättandet. Att berätta en historia. Skrivandet har utvecklats parallellt med mitt skådespelande. Först i ett humor program, Clownen Luktar Bensin på P3 sen i fyra egna teaterpjäser, ”Man i djungeln”, ”Människans bästa vän”, ”Vapenbröder” och ”Salamandern-en eländig komedi” som jag skrivit och framfört på olika scener runt om i Sverige. Sedan två år tillbaka har jag varit i regelbunden kontakt med ett produktionsbolag där vi tillsammans utvecklar tre egna projekt ,två tv-serier och en långfilm

Som skådespelare har jag jobbat på teatrar som Riksteatern, Uppsala Stadsteater, Stockholms Stadsteater, Dramaten, Teater Moment, Teater Plaza och Teater Brunnsgatan Fyra. Jag har varit med i ett 40 tal tv-serier och filmer.

 

Mitt nuvarande mål är att kunna försörja mig på manusskrivande. Samt att utveckla mig som historieberättare

Teman som jag tycker är kul att skriva om är väl livets svårigheter som dålig självkänsla, kampen mellan den jag vill vara och den jag är. Om depressioner, vänskapsrelationer, om vardaglig kamp och jakten efter kärlek. En komisk blick på tillvaron utifrån ett “Underdog perspektiv”

Jag skulle vilja utveckla en serie om just diskrepansen mellan hur folk är och vad dom vill visa upp inför omgivningen. Om hur konventioner och vad vi tror är förväntat av oss håller oss fängslade. Kring detta ämne har jag en kul idé.

Karin%20-%20Anders%20A%CC%8Angstro%CC%88

KARIN ANDERSSON

Karin Andersson, f 1975

Jag har jobbat med radio i stort sett hela mitt yrkesliv och gjort allt från dokumentärer och gräv till humor och drama. De senaste åren har fokus legat på barn- och ungdomsprogram för Utbildningsradion där jag är anställd för tillfället. Jag är utbildad på Kalix Folkhögskola,

Dramatiska institutet (numera SKH) och har en fil kand. i litteraturvetenskap.  

Social status, våra inre hemligheter och mänskliga svagheter är sådant jag gärna utforskar. Jag gör ofta fiktion baserat på verkliga händelser eller omvandlar en roman till manus som funkar för radiopubliken. Utmaningen där är att skala av

och lägga till ljudbilder. Och som radiojournalist handlar det mycket om att skapa förtroende med den man träffar och sen förmedla den personens historia till en bred publik. Det förtroendet måste ju också skapas i en film- och tevesituation för att sen förmedlas till den som tittar.  Jag hoppas få lära mig de verktygen på Alma. Jag ser också fram emot att pröva mig själv som skrivande människa och lära känna nya människor och en bransch

jag inte vet så mycket om. 

karin.e.andersson@gmail.com

Mo ny bild _edited.jpg

MOHAMED EL ABED 

född 1979 och uppvuxen i Stockholm. Jag är verksam som podcastproducent, manusförfattare och dramatiker.

Jag är medgrundare till podcastbyrån Soundtelling. Där har jag de senaste åren arbetat som kreativt ansvarig för idéutveckling, innehåll och produktion. Internationellt blev det stor uppmärksamhet för min amerikanska podcastserie Radiotopia Showcase Secrets, som handlade om familjehemligheter. I produktionen, som haft miljontals lyssnare, var jag både programledare och producent.

Tidigare har jag tagit examen som statsvetare och därefter vidareutbildats på Stockholms konstnärliga högskola inom manusarbete för tv-produktioner. Jag har dessutom skrivit en barnpjäs om hur en ung pojke hanterar sorg för Riksteatern barn och unga.

De historier som engagerar mig mest är sådana som både är lättsamma och har ett djup. I skrivandet lockar särskilt berättelser om kärlek och sorg, med huvudkaraktärer som jag själv kan relatera till. Jag går på Alma för att jag vill förbättra och utveckla mitt manusskrivande.

mohamed.el.abed@hotmail.com

Angelika Abramovitch

ANGELIKA ABRAMOVITCH

Mitt namn är Angelika Abramovitch, jag är nyexaminerad filmregissör från Stockholms Dramatiska Högskola. I mina filmer tänjer jag på gränserna mellan fint & fult, njutning & smärta, med ett sug för blod och alltid med en touch av mörk humor. Jag ser fram emot att genom Alma få slipa på mina manus skills med målet att mitt formspråk även når mitt manusförfattande. Detta blir en fin pusselbit i mitt filmskapande.

Nancy.jpg

NANCY OFORI 

Jag är född och uppvuxen i Stockholm men flyttade till London 2014 direkt efter studenten.

Är nu hemflyttad sen 2020 och jätteglad att vara tillbaka!

Jag har en BA (hons) i Drama and Theatre Arts och under min tid i London spelade jag på Edinburgh Fringe Festival, Vaults Festival, Serpentine Galleries, Theatre 503 och skrev genom Soho Writers’ Lab. 2019 skrev och spelade jag min första pjäs, Kind of Woman, som utforskar emotionell misshandel, Ghanansk kultur och tre generationer kvinnor.

 

I början av 2021 tog jag Magisterexamen från Goldsmiths University i Visual Anthropology.

Jag filmade, regisserade och klippte min examensfilm, Henry, som handlar om min pappa och hur det var att komma från Ghana till Sverige på 90-talet. Under min tid tillbaka i Stockholm har jag jobbat som regiassistent på Uppsala Stadsteater och Riksteatern och jobbar även som Associate Director på The National Black Theatre of Sweden.

 

Jag brinner för berättelser som speglar afro-svensk identitet, spiritualitet, afrikansk kultur och relationer. Skrivandet har alltid varit ett sätt för mig att bearbeta känslor och händelser men även att belysa samhällsfrågor.

 

nancy.geywu@gmail.com

Liselottte%20Wajstedt_edited.jpg

LISELOTTE WAJSTEDT

Jag är född 1973 i Kiruna, högst upp i norr. Jag är same och från ett folk Lantalaiset. Min samiska släkt kommer från trakterna kring Soppero. Just det är en central del i mitt skapande; trots att det är i Stockholm jag bor så är det i Sápmi jag hör hemma, där är marken som närmast. Jag är en multimedia konstnär och filmare och har varit verksam sedan 2005. Mina filmer har visats på festivaler runt om i världen, bio och TV och flertalet utställningar.

Jag har en bred utbildning: I grunden är jag bildkonstnär med flera utbildningar i visuell konst, bland annat från Gerlesborgsskolan i Bohuslän och i Stockholm; Animation och experimentfilm, dokumentärfilm och manus på Högskolan på Gotland; projektår i video på Kungliga konsthögskolan. Jag arbetar i gränslandet mellan dokumentärfilm, konstfilm och fiktionsfilm. Jag arbetar med det medium som berättelsen kräver. 

Skrivande är alltid en central del och det bärande i alla filmer. Jag antecknar, skriver dagbok, loggbok, poesi och manus. Under den här tiden på Alma önskar jag att utveckla mitt manusskrivande ytterligare och fördjupa mig i fiktion. 

 

I början av min utbildning var det någon som sa till mig: gräv där du står och det tog jag fasta på. Idag arbetar jag för att kunna skriva manus till en långfilm som handlar om min morfars mamma. Min släkt var nomader fram till 1950 och det här är en berättelse i samisk miljö 1916 någonstans i fjällvärden. 

Den sortens filmer jag gör med det samiska centralt är något som saknas. 

 

Jag önskar också att alla de andra berättelserna jag har i huvudet ska få komma ut, jag sitter på en bank av berättelser som bara vill berättas. 

sara-rumar_edited.jpg

SARA RUMAR

Min ingång till manusskrivandet har gått via journalistiken och musiken. Under många år kombinerade jag livet som sångerska med journalistiskt och kommunikativt arbete för några av landets största mediehus och kulturinstitutioner.

 

När jag för några år sedan lämnade arbetet som kommunikationschef för att skriva en roman i Bukowskisk anda väcktes lusten och nyfikenheten till dramatiken och det litterära skrivandet. Parallellt med en enveten djupdykning i romankonsten har jag under de senaste åren arbetat med projektpitchar och storyvisusalisering genom egna bolaget Havet och Himlen (länka till: havetochhimlen.se) mot kunder som SF Studios, Warner Bros och Dramacorp Pampas.

 

Om jag tar ett steg bakåt, och försöker se mina texter utifrån, inser jag att jag söker mig till berättelser som behandlar makt och maktstrukturer ur olika perspektiv. Jag vill undersöka de ringverkningar ett utmanande av makten, och normen, får för individer och relationer. Hur makt förflyttas och vad det är som förflyttar den.

 

Kontakt: sara@havetochhimlen.se

Sarah%20H.T_edited.jpg

SARAH T.H OLSSON

Sarah H.T. Olsson, född 1991 i Ucklum, Stenungsunds kommun. Efter en uppväxt runt om på västkusten så landade jag i Malmö där jag bodde i tio år innan jag sommaren 2021 flyttade till Stockholm.

 

Jag är utbildad på Skurups Folkhögskolas Filmlinje och har efter det jobbat bland annat som inspelningsledare, producerat kortdokumentär och klippt komediserie åt SVT m.m. Parallellt har jag gjort egna filmer och under 2022 har min första långa dokumentärfilm Black Angels premiär (medregissör: Gilda Naumanen).

 

Genom skrivandet får jag göra det jag gillar mest - att undersöka vad det är att vara människa högt och lågt, vidrigt och härligt. Jag tycker om att skriva karaktärsdrivet drama med djup botten och inslag av humor, där tittaren får vara tätt med karaktärerna på deras resor.

Jag ser framemot att utveckla min röst som manusförfattare på Alma, och knyta nya kul kontakter för framtiden.

sarah@carbsfilm.com

+46 (0) 765 610 258

Stephanie ny bild .jpg

STEPHANIE HAYES

Född 1981, växte upp i Malmö på med engelska föräldrar. Pluggade scenkonst i Vancouver och sedan skådespeleri på Yale School of Drama i USA. Jobbade professionellt som skådespelare i New York i tio år, bland andra med Elevator Repair Service, Richard Foreman, Michail Barishnikov, Lupita Nyong’o och The Public Theater. Senast spelade jag huvudrollen i långfilmen Slow machine som visades i Rotterdam, New York Film Festival och Viennale. Har även skrivit pjäser som sattes upp i NYC och Amsterdam. Flyttade hem till Malmö när min mamma blev änka och min dotters dagisavgifter hotade att ruinera oss. Ja, och för att Trump!

Undervisar teater, jobbar med Bombina Bombast, gör auditions, förbereder mig för en inspelning av en amerikansk indie-långfilm, och skriver ett filmmanus om tre generationer av kvinnor som samlas runt en patriarks dödsbädd.  

Som manusförfattare dras jag till det subtila, det vardagliga, det kroppsliga, det ytterst verkliga och nästan bedrövligt tråkiga – och sedan kontrasten av detta – något oväntat och stort, magin in detaljerna, gråten som kommer plötsligt när man är hos tandläkaren, en överraskande dans, kroppens poesi, ett ord för lite som gör att man börjar sukta.

Eftersom jag dansade i många år, är somatiska narrativ i film viktiga för mig. Kroppen har en förmåga att kommunicera sanning: Vi läcker, vi luktar, vi svettas, vi utsöndrar, vi gråter, vi fylls av begär, vi har klumpar i magen, vi måste dansa, vi måste spy, vi andas, vi slutar andas, vi kissar på oss, vi blöder, vi skiter ner oss av rädsla.

Jag anser att kroppens berättande inte är fullt utnyttjat i film. Jag har inte en gång sett en verkligt gestaltad förlossning i fiktivt visuellt berättande. Jag vill ge kroppen större medverkan i skrivandet, utforska dess potential som berättare.  

 

www.stephanielouisehayes.com

Kerren Lumer Klabbers.jpg

KERREN LUMER KLABBERS

Jeg har hollandsk-israelske rødder, men er opvokset i Danmark og er uddannet filminstruktør fra Den Norske Filmskole.


Jeg er et meget nysgerrigt menneske og min arbejdsproces er undersøgende og udforskende. Derfor er det vigtigt for mig, at jeg ikke kender alle svar på forhånd, når jeg går ind i det kreative arbejde.

Hvis jeg udvikler mig og lærer af historien, er der en god chance for, at det også sker hos seeren.

f. 1991

Tlf: +45 22969967

Mail: kerrenlk@gmail.com

https://vimeo.com/kerrenlumerklabbers

210518Sara_SBoljak1839.jpg

SARA SOLTANI BOLJAK

Jag är uppvuxen i Jordbro, en förort till Stockholm, på sjätte våningen i ett höghus mitt emot pendeltågsspåret och Coca Cola-fabriken. I skrivandet vill jag besöka mytologiska platser, uppleva verkliga relationer och skildra människors komplexa identiteter. Genom symbolik, humor och poesi beskriva kärlekens vanmakt och sorgens hängivelse. Jag är en klassisk rebell och har haft många olika jobb och yrkesroller. Allt från projektledare och producent inom modeindustrin till arbeten som stöttar ensamkommande hbtq-flyktingar. Jag längtar efter att utmanas i mina narrativ, leka med språket och formulera nya, skarpa frågor.

SandraFvd_billede.png

SANDRA FIJN VAN DRAAT

Jeg er en dansk/hollandsk manuskriptforfatter og filmskaber (f.1993), som er opvokset nord for Helsingør.

Fra barnsben har jeg haft fornøjelsen af at arbejde med film og teater. 

I 2018 blev jeg bachelor i Multiplatform Storytelling and Production fra Via Film & Transmedia, Århus.

Som freelancer har jeg arbejdet skriftligt med serier, kortfilm, teater og interaktive film. Sideløbende har jeg arbejdet på produktionsselskaber, i biografindustrien

og på Danmarks Radio i DR Udsendelse.

Jeg er en del af kunstkollektivet AAA og Wild Cosmos Studio, som holder til i Malmö. Sprogligt drages jeg af den naturlige dialog og alt det usagte mellem mennesker. Genremæssigt befinder jeg mig ofte et sted mellem det dramatiske og det komiske - gerne i dramedien. Tematisk behandler jeg ofte kærlighed, relationer, samfund og selvransagelse.

Hos Alma håber jeg at dygtiggøre mig inden for langfilm og i serieformatet samt at skrive fortællinger om danskere i Sverige eller svenskere i Danmark og om de kulturforskelle, det måtte medføre.

Kontakt mig på sandra_frem@hotmail.com / wildcosmos.studio

hannah.jpg

HANNAH ARNESSON

Jag heter Hannah Arnesen och är författare och illustratör. Jag har en masterexamen från Konstfack och har även utbildat mig inom kreativt skrivande, litteraturvetenskap och idéhistoria. 

Jag tycker om att skriva för olika åldrar och har publicerat tre bilderböcker på

Natur & Kultur. I min praktik återkommer jag alltid till berättelserna om de stora frågorna, om vad det innebär att vara människa idag och i framtiden. Jag tror

att nycklarna till dessa berättelser ofta framträder när vi minns, levandegör och känner vår historia.

Jag är intresserad av att utforska hur jag kan omvandla min erfarenhet av måleri

och bildberättande till att skriva filmmanus. Jag hoppas att under utbildningen upptäcka nya delar av skrivandet och förvåna mig själv på den resan.

bottom of page