top of page
Studerande Manusförfattare 2020/2021
Årets Studerande .png
Babiker Malik.jpg

BABIKER MALIK

Född 1990 och uppvuxen i Lund. Journalist som har arbetat på SVT och Sveriges Radio sen 2014. Arbetar som producent, reporter, programledare och redaktör. Har under den senaste tiden utvecklat tv-serier för SVT-samhälle för målgruppen 18-25. Jag arbetar ständigt för att nyfikenhet ska vara ledmotivet i mina berättelser. En nyfikenhet som speglar de vardagliga samhällsproblem vi stöter på och hur vi tar oss igenom dessa.

BEATA.jpg

BEATA RAPPE

Jag föddes 1992 i Stockholm och har bland annat studerat filmproduktion på European Film College (Danmark) och Stockholms Filmskola. Samtidigt som jag har skrivit, regisserat och producerat olika kortfilmer i både Sverige och Danmark, har jag jobbat inom produktion och koordinering för både långfilm och tv-serie. I mitt skrivande dras jag till mörker, tragikkomik och allting som skaver; det odrägliga och oärliga, konsten att ljuga utan att känna skam, relationer som går käpprätt åt helvete, impulser i fel riktning och karaktärer som lämnar publiken i osäkerhet om man kan gilla dem eller ej... Utöver drama har jag en stor nyfikenhet inför att utforska andra genrer så som thriller och skräck.

beata.rappe@gmail.com

ENGELI%20Haris%20Mlivic_edited.jpg

ENGELI BROBERG

Skrivandet har alltid varit ett sätt för mig att skapa ordning i ett ständigt kaos av idéer, uppdrag och måsten. Vare sig det gäller en priolista, ett

treatment eller min egen dagbok- när orden landar på pappret tystnar koaset och lugnet sprider sig. Plötsligt ser jag allting klart. Jag är utbildad

på Jaques Lecoqs School of Theatre i Paris, Dramatik vid Göteborgs Uni., Skurups Folkhögskolas Filmlinje och Union Docs i New York. Sedan fem år

tillbaka har jag regisserat fiktion och dokumentärt på heltid. Mitt mål är att verka som skrivande regissör men även skriva för andra, gärna i grupp.

Jag intresseras av ensamhet och utanförskap och vill synliggöra en mångfald av identiteter och verkligheter som sällan visas på film, där berättelsen

gärna får styra formatet. engeli.broberg@icloud.com

FRIDA NY .JPG

FRIDA WALLMAN 

född 1984 i Linköping, numer bosatt i Stockholm. Jag har en kandidatexamen i Medie-och-kommunikationsvetenskap från Högskolan i Jönköping. Även examen från Gamleby Tv & videoproduktionsutbildning. Har sedan 2008 arbetat som koordinator och produktionsledare på produktioner inom Film och Tv-drama. Nu som biträdande producent och producent sedan 2018. Att berätta engagerande historier har alltid varit en drivkraft och jag brinner för relationer. Vare sig det är relationer mellan ungdomar, familjer eller samhällsklasser. Eller bara ren, okontrollerbar kärlek, det spelar ingen roll. Människans band till sin like och olike är det som skapar vårt samhälle. Med förkärlek till att ibland vilja fly in i en annan värld med lite magi.

 

wallman.frida@gmail.com

+46 733 22 01 45

Henrik Zammel.jpg

HENRIK ZAMMEL TÖRNEBÄCK 

Manusförfattare och regissör från Göteborg med studier i kreativt skrivande, litteraturvetenskap och film- och TV-manus på IHTV. Har de senaste åren skrivit och regisserat kortfilmer, musikvideos, utvecklat längre filmprojekt och haft uppdrag som manuskonsult, dramaturg och klippare. Lever också ett parallellt liv som dj/artist, en välbehövlig och total kontrast till allt stillasittande tankearbete. Vill fortsätta arbeta med både manus och regi men skriver också gärna för andra regissörer eller hjälper till i kreativa processer kring manus. Tycker det är viktigt att verkligen bry sig om människorna man skriver om, vilket inte behöver vara samma sak som att sympatisera med dem. Det tragiska och det komiska går ofta hand i hand tills det är svårt att urskilja vad som är vad. Genom karaktärerna och deras sökande utforskar jag gärna skam, skuld och moral, arv och miljö, alienation, ras, klass och spirituellt sökande i vår samtid.

 

henrik@zammel.se 0704907495 www.zammel.se Stockholm/Göteborg

EVIN_edited.jpg

EVIN AHMAD 

Hej mitt namn är Evin Ahmad och jag är skådespelare. Jag gick ut skådespelar linjen på STDH 2015 och har sedan dess varit aktiv inom tv/film och teater. 2017 gav jag ut min första roman som hette " En dag ska jag bygga ett slott av pengar". Jag har länge velat utforska mitt skrivande och alltid haft en massa idéer som jag väntat på bara ska skapas av sig själv. Så för mig känns det jätte stort och viktigt att gå den här utbildningen och få skriva dom berättelser jag själv alltid velat se.. Jag gillar komplexa, karaktärer som inte är enkla. Hatar hjältar. Jag gillar magisk realism och jag gillar teman som rör klass och människans stora filosofiska frågor.

Men jag skulle säga att klass är min stora passion!!!!

Isabella%20Izabelle%20Nordfjell_edited.j

ISABELLA LUNDGREN 

Så långt mitt minne sträcker sig, har jag levt med ett outplånligt tomrum.

Denna kom att förbli min lojala följeslagare från det att jag var en liten flicka, till att jag ensam kastade mig ut i världen. Tomheten ledde mig till frågorna om tillvarons beskaffenhet, som alltid brunnit med oerhörd angelägenhet i mitt inre.

Jag tror att jag började skriva och sjunga för att jag hoppades att jag igenom skapandet skulle kunna ge alla mina obesvarade frågor en rimligare plats i mitt liv. Detta visade sig vara sant, så musiken blev min fristad och idag är den även mitt levebröd. Jag har varit verksam som musiker, skribent och kompositör sedan nio år tillbaka. Jag har studerat Performing Arts i Jazzmusik på New School University i New York och läst teologi på teologiska högskolan i Stockholm. Jag har släppt sju skivor i eget namn, 2015 sommarpratade jag i Sveriges Radio, jag har skrivit en bok som ges ut våren 2021, är krönikör i Sveriges radio P2 och har skrivit filosofiska krönikor för flera online tidningar. Jag har turnerat i USA, Japan, Tanzania och Europa, startat filosofiklubben Klubb Apollo på Fasching i Stockholm och driver den ideella föreningen Eudaimonia.

joakim-3_edited.jpg

JOAKIM BEHRMAN

Regissör och manusförfattare med bakgrund som dokumentär stillbildsfotograf. Ursprungligen från Göteborg men numera bosatt i Stockholm. Bodde många år i London där jag bland annat studerade på konstskola. Jag har arbetat främst med reklamfilm men skriver även en del egna filmer och kortfilmer. I mitt yrke försöker jag alltid hitta det vackra i de små scenerna och humor i de allvarliga. Har kommersiell representation som regissör i Skandinavien och Storbritannien.

+46 769 466 031
joakimbehrman.com
Bleck Film / Scandinavia
Odelay Films / UK

KimSundbeck_  Maria Frank.JPG

KIM SUNDBECK 

Född 1987 och bosatt i Malmö. Jag har läst Filmlinjen vid Fridhems Folkhögskola och Dokumentärlinjen vid Biskops Arnö. Efter det har jag arbetat som klippare och researcher på flera SVT-dokumentärer samt klippt ett antal kortfilmer. Parallellt har jag också skrivit och regisserat egna filmer. Ett återkommande tema i mina manus är hur vanliga människor reagerar när det otänkbara inträffar. När vi hamnar utanför våra trygga referensramar. Jag tror att vi ofta, medvetet eller omedvetet, upprätthåller en fasad och när den faller… Det är då som det blir intressant. Jag dras till det absurda och ofta till skräck som jag tycker erbjuder en spännande ram för att diskutera filosofiska och moraliska dilemman.

sundbeckkim@hotmail.com 076 826 48 65

Kalle.jpg

KALLE FRANSSON

Uppvuxen i södra Småland. Flyttade till Stockholm 2010 för ingenjörsstudier men insåg att det inte var för mig. Jobbade några år som lärare på Fryshusets gymnasium och pluggade därefter på Biskops Arnös dramatiklinje 2015-2017. Har sedan dess arbetat mest som regi- och produktionsassistent, men också som manusförfattare och dramaturg. Sedan 2018 arbetar jag med att färdigställa min första egna kortfilm (Bank). Mellan 2017-2020 arbetade jag även som utbildare och metod- och podcastutvecklare inom genus- och likabehandlingsfrågor på Equalate. Kommer ofta tillbaka till humoristiska inslag och tycker att det finns för lite ordentlig dramakomedi och komedier med djup. Är svag för det stora och långsamma berättandet som tv-serier erbjuder och det fria format som finns på streamingsajter.

 kallearbetar@gmail.com

Linda.jpg

LINDA SANTIAGO 

Född och uppvuxen i Stockholm. Mina skådespelardrömmar och intresset för film väcktes tidigt när jag hängde runt på friteatrar där min styvfar jobbade. Utbildad skådespelerska på Lee Strasberg i New York. Gått Biskops Arnö Dramatiklinje och några manuskurser på Folkuniversitetet. Jag har arbetat bakom och framför kameran i över 20 år, med stor erfarenhet som rollsättare. Bodde fyra år i London och hade där turen att få en liten roll i Fantastic Beasts. Nu har jag precis avslutat inspelningen av tv-serien Lyckoviken. Jag är intresserad av människors handlingar och sätt att agera i olika situationer och hur det kommer sig att de agerar som de gör. Vad driver dem? Jag skriver gärna om dysfunktionella familjer och relationer som på ytan verkar helt ”normala”. Jag älskar att skapa komplexa karaktärer man kommer nära inpå skinnet. Starka känslor, hög igenkänning med subtil humor. Drama, komedi och crime och gärna en blandning där emellan. lindasantiago@me.com - https://www.spotlight.com/4067-0195-6417

Linda-Maria_edited.jpg

LINDA - MARIA BIRBECK 

Jag är Linda-Maria Birbeck, född och uppvuxen i Karlstad, men för 25 år sedan packade jag min väska och klev ut i livet. Jag bosatte mig i Holland och utbildade mig till fotograf på konsthögskolan. Behovet av att berätta har alltid funnits men som dokumentär fotograf kände jag mig ofta frustrerad över att jag varken kunde styra eller kontrollera händelseförloppet. Jag kände att jag hade mer att berätta än vad jag kunde göra med enbart stillbilder. Jag drivs av en stor fascination för det mänskliga beteendet och dess följder. Varför man gör vissa val i livet och vilka konsekvenser det får. Av relationer människor emellan och relationen mellan människor och den miljö de rör sig i. Jag letar efter småsamhällen i samhället, sociala grupper som har förenats på ett eller annat sätt, avsiktligt eller av misstag. Ofta porträtterar jag människor som lever i samhällets utkant, men istället för att förstora upp dessa element försöker jag att med empati närma mig människor som många väljer bort att se. Som filmskapare har jag gjort ett tydligt val att jobba med film för barn och unga. Mitt intresse ligger i att berätta inte bara om, men även för unga. Detta tycker jag är otroligt viktigt då jag alltid har som ambition att det jag berättar om, ska nå ut, kunna läsas och förstås av dem jag porträtterar. Jag har skrivit och regisserat filmerna: Som en Zorro (2012) Hitta bort (2014) Det borde finnas regler (2015) och Dramaserien Drakhjärta (2016)

lmebirbeck@gmail.com

Manolo_Diaz_Rämö_.jpg

MANOLO DIAZ RÄMÖ

Jag har en kandidat i dokumentärfilm från Stockholms Dramatiska Högskola. Jag har jobbat med ett flertal kortfilmer och arbetar just nu med min första långfilm. I mina filmer utforskar jag ofta längtan efter något onåbart, i det förflutna eller i framtiden, mestadels med en koppling till migration. Jag gillar att arbeta med många olika former, från dokumentär till fiktion och berättelser som hamnar däremellan. Mina filmer har blivit nominerade till en rad olika priser och min personliga dokumentär, Svenskarna (2017) vann bland annat Stora Priset på Stockmotion Film Festival. Min senaste dokumentärfilm Man måste vara som ett berg (2019) visas just nu på filmfestivaler. Jag har nyligen startat ett produktionsbolag, Filmilia AB, tillsammans med Beatrice Pourbagher Garcia, där jag även arbetar som producent på andras projekt. Målet är att skapa berättelser som är konstnärligt och politiskt intressanta med ett starkt fokus på det mänskliga. 0760895975 manolo.diazramo@protonmail.com

Oishi.jpg

OISHI ZULFIQUAR

Konstentusiast med examen i film- och litteraturvetenskap. Gått på teaterprogrammet i IEGS och även bidragit till en novellantologi under gymnasietiden. Har bott i Stockholm under mestadels av mitt liv men har rötter från Bangladesh. Är och kommer alltid att förbli en eskapist och något som lättar på den oändliga "längtan" av att fly verkligen är skrivandet. Såklart.

Shari_%20Amina%20Touray_edited.jpg

SHARI SABEL STRANDMARK 

Jag är verksam som regissör/manusförfattare/producent för teater samt dokumentär- och kortfilm och har bl.a regisserat på Teater Giljotin, Puls Teatar och Unga Klara. Mina filmer handlar om unga kvinnors villkor i Guatemala. Jag är intresserad av att fortsätta skapa berättelser som inspirerar till samhällsengagemang hos barn och unga. Här på Alma hoppas jag kunna utforska lockande teman som klimatet, tvåsamhetsnormen och den koloniala blicken. Nyfiken på feministisk action och sci-fi. Har en förkärlek till surrealism, är språknörd och har pluggat statsvetenskap och praktisk filosofi. Älskar att försöka göra komplexa politiska teorier till begripliga och roliga konstupplevelser. Jag driver två ideella organisationer som genomför internationella projekt. Om jag skulle vara ett djur skulle jag förmodligen vara en tvättbjörn.

Sara_Giese_2_%20Mira%20A%CC%8Akerman_edi

SARA GIESE

Sara Giese har regisserat en rad uppsättningar på svenska teatrar. Med huvudsaklig inriktning på nyskriven dramatik har hon samarbetat återkommande med författare som Jonas Hassen Khemiri, Maria Sveland, Liv Strömquist och Anders Duus. På Dramaten har hon regisserat uruppföranden av Lars Noréns ”Om kärlek” och Kristina Lugns ”Hej, det är jag igen”. Som dramatiker har hon gjort dramatiseringar av b.la. Liv Strömquists seriealbum och bearbetat klassiker, som August Strindbergs Fröken Julie och William Shakespeares Kung Lear. Sara Giese är utbildad till på Dramatiska institutet i Stockholm (SKH) 2000-2004.

info@saragiese.se

Foto: Mira Åkerman 

Sophie Vukovic Alma.jpg

SOPHIE VUKOVIC

Sophie Vuković är en regissör och manusförfattare verksam i Stockholm. Hon har gjort ett antal prisbelönta kortfilmer och hennes dokumentära långfilmsdebut Shapeshifters uppmärksammades i samband med biopremiären 2017 och nominerades till ett flertal priser. Hon har har utbildat sig på Biskops Arnö och Kungl. Konsthögskolan. Just nu utvecklar hon sin första fiktiva långfilm.

sophie@story.se 

Åsa_Sandzen.Albin Biblom.JPG

ÅSA SANDZÉN

Jag har skrivit och regisserat tre kortfilmer, Dildoman, Still Born och Andra Stranden, samt gjort en K special om serietecknare. Dildoman är en kort komedi som ingår i kortfilmssamlingen Dirty Diaries. Still Born förmedlar erfarenheten att förlora ett barn innan födseln och Andra stranden handlar om gränslandet mellan liv och död. De teman som inspirerar mig mest är förlust, barnlängtan och normbrytande kärlek och relationer. Jag tycker också mycket om att jobba med humor. De genrer jag är mest intresserad av är drama, epokfilm, komedi och skräck - men huvudsaken är ändå idén eller storyn, om den känns viktig och inspirerande. Alla format intresserar mig, allra mest långfilm och tv-serier. För ett bra tag sedan tog jag en Master of Arts i London i interaktivt berättande. Sedan dess har jag även arbetat med research för dokumentärfilm och som regiassistent.

info@sandzena.se       www.sandzena.se

Foto: Albin Biblom 

bottom of page