top of page

Hålla fast vid den dödes saker - eller städa bort dem? Det är frågan

Jag ville skriva ett om möte mellan två personer och valde att hantera det tunga temat kring död på ett sätt jag ofta gör, med humor. Jag fastnade vid just dödsstädning eftersom det känns som en situation som rymmer både starka känslor, konflikter och dilemman. Att hålla fast vid saker och ting eller att städa bort dom. Emotionellt värde vs. penningvärde. Att hålla minnet av en person vid liv genom att relatera till andras minnen eller att släppa taget?
 

Min ingång i scenen var att använda dessa dilemman och tvinga två personer med motsatta viljor att försöka lösa dom. Jag valde att göra Jenny till en sörjande, nostalgisk dotter som envist vill hålla fast vid minnet av sin pappa genom hans saker. Samtidigt är hon det svarta fåret bland sina syskon, jobbar på Burger King, har dålig ekonomi och är i stort behov av både sällskap och pengar. Antagonisten David var tvungen att vara motsatsen. Han vill ha det Jenny inte vill släppa, sakerna till varje pris och spelar på Jennys behov och svagheter för att få dom. För att skapa komedi, lät jag honom vara en gränslös, dålig förlorare och någon som gör alla fel man kan göra boken när man pratar med en sörjande.
 

Jag ville se en statusförändring i slutet av scenen och göra vägen dit oförutsägbar. Trots att David driver scenen och konstant ändrar taktik för att få det han vill, skiftar övertaget mellan de två karaktärerna flera gånger under scenen ända tills att Jennys vilja dör och hennes behov av pengar vinner. Genom att spela ut deras behov och viljor mot varandra, lär vi känna deras sanna “jag”, båda är egoistiska men mänskliga.

Läs manus i pdf-format >>

malin-doden-profil.jpg

Malin Barr

Manusförfattare, skådespelare och regissör bosatt i Stockholm och LA.  Malin
har erfarenhet inom komedi, drama och skräck, oftast med en komisk underton. Hon har skrivit två prisbelönta kortfilmer och är alumn vid Cine Qua Non Writers Lab 2022 där hon utvecklar sitt långfilmsprojekt Se Mig.

malin.barr@gmail.com

bottom of page